Hur köra backup av Windows Server till BackupPC?

En liten bakgrund till problemet: Jag fick en timeout när BackupPC (BPC) skulle kontakta Windows-maskinen (en Windows Server 2008 R2 x64), och ingen backup skedde. Fellogarna i BPC gav inget användbart bortom "autentiseringsfel".

Min Windowsmiljö ser ut så här: På Windows kör jag ett program som heter DeltaCopy som delar ut valda foldrar via en rsyncdemon (DeltaCopy), och som BPC ska komma åt via inställningen "rsyncd". Windowsbrandväggen är satt till att tillåta in/ut-traffik till DeltaCopy via både TCP och UDP.

DeltaCopy på Windowssidan är det enda sättet jag lyckats få linux att se de utdelade foldrarna. Har googlat fram en massa olika lösningar som byggde på Cygwin och ssh. Ingen av dem fungerade för mig. Jag är inte helt säker på vad DeltaCopy gör annorlunda eftersom den fungerar "out-of-the-box", då den också kör Cygwin i botten, precis som alla andra lösningar. Kanske paketeringen DeltaCopy+Cygwin är bättre för just min miljö. Ytterligare en frustration har varit att jag har två andra Windows Server-maskiner där samma setup fungerar utan anmärkning och utan strul. Jag kan dock fortfarande inte köra backuppen via ssh, det funkar bara inte. Jag lutar åt att kanske AD-säkerhetsinställningarna gör att saker spärras ut på ett eller annat sätt.

Hur jag löste det: Lösningen för denna senaste maskin visade sig vara att det inte räckte med att man tillät DeltaCopy fri access i Windowsbrandväggen. Man var tvungen att *också* manuellt öppna inkommande port 873 TCP/UDP. Först efter denna fix fungerade det.

Jag har inte pillat alltför mycket i Windowsbrandväggen, och trodde i min enfald att det räckte med att ställa in att DeltaCopy skulle få kommunicera fritt, lite som gamla ZoneAlarm.

Vidare ssh sen. Det enda sättet jag har fått ssh att fungera i Windows Server 2003/2008 R1/R2 i386/x64 är via paywaret MobaSSH, återigen enda paketeringen där Cygwin ligger i botten och som fungerar för mig. Det fungerar klockrent att ssh:a in till Windowsservrarna från antingen vanliga ssh-klienten i linux (CentOS 5/6, RHEL 3/4/5) och i Windows XP/7/2k3/2k8 mha exvis WinSCP. Men att få DeltaCopy och BackupPC att spela ihop via MobaSSH för en krypterad backuppning övergår min kunskapsnivå. Jag har provat fram och tillbaka ganska mycket. 8-/

För att summera: Det räcker inte med att tillåta rsyncd-programmet på Windowssidan att kommunicera fritt, man måste öppna en port i brandväggen också. Nmap för Windows är ett bra hjälpmedel att uppnå detta.

 

 

 

 

Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot

 

Get a free SSL certificate!

 

The leading nonprofit defending digital privacy, free speech, and innovation.

 

The Linux Foundation provides a neutral, trusted hub for developers and organizations to code, manage, and scale open technology projects and ecosystems.

 

Kubuntu is an operating system built by a worldwide community of developers, testers, supporters and translators.

 

 43ef5c89 CanonicalUbuntudarktext